7 waardevolle cadeaus voor nieuwe moeders

Er is natuurlijk niet zoiets al baby-seizoen, maar in de lente komen ineens schijnbaar uit het niets zwangere vrouwen vandaan. Ook in mijn vriendenkring lijkt het wel baby season. Hoewel ik meestal wel een cadeautje paraat heb, kan ik me nog levendig mijn eigen kraamtijd herinneren. Schattige rompers – hoe leuk ook – waren wel het laatste waar ik echt behoefte aan had.

Heb jij binnenkort een cadeautip nodig voor een nieuwe mama in je omgeving? Hou deze lijst paraat voor een cadeau waar ze echt wat aan heeft.

bb

Gun haar de tijd. Voor wie het zelf nog niet heeft meegemaakt, kan het moeilijk invoelen zijn hoe heftig een bevalling is. Onderschat niet hoe lang het fysieke en emotionele herstel kan duren. Soms duurt het wel een jaar voordat iemand weer een beetje zichzelf is. Ik had in sommige gevallen pas na maanden weer contact met een beledigde vriendin, omdat ik haar telefoontje in de eerste week na de bevalling niet had beantwoord en ook niet had terug gebeld. Wees niet die vriendin. Neem zelf het initiatief en blijf actief dingen aanbieden. Dus niet ‘bel maar als je iets nodig hebt’ maar ‘zal ik je vanmiddag wat boodschappen brengen?’.

De beste handcrème die je kunt vinden. Na een paar weken baby wassen, billen poetsen en heel, heel veel handen wassen is er niks meer van haar handen over. Op zoek gaan naar een fijne handcrème voor extreem droge handen is iets waar ze waarschijnlijk niet aan toe komt, maar je maakt haar er ongetwijfeld vreselijk gelukkig mee. Persoonlijke bonustip: Burt’s Bees Lemon Butter Cuticle Cream. Een paar dagen fanatiek smeren en je nagelriemen zijn glad en je nagels sterker. Dit is zonder overdrijven mijn meest favoriete beauty product en bijna alle vrouwen in mijn familie zijn al door mijn Burt’s Bees-virus besmet. (Het lijkt prijzig, maar je doet er eindeloos mee en het is elke cent waard. Extra fijn: nu ook gewoon verkrijgbaar bij de grotere V&D!)

Klein geluk. Het hoeft echt geen groot cadeau te zijn. Laat haar weten dat je aan haar denkt. Neem een fles wijn en een reep goede chocolade mee bijvoorbeeld, of stuur eens een tijdschrift op als je geen tijd hebt om langs te gaan. Mijn schoonzus stuurde me de laatste weken voor de bevalling elke week een reep chocolade. Een ontzettend leuk (en lekker!) cadeautje en het teken dat er mensen zijn die aan je denken. Dat laatste met name is extra fijn, omdat tijdens die laatste weken van de zwangerschap (en het grootste gedeelte van je verlof) jouw leven lijkt stil te staan, terwijl dat van anderen om je heen gewoon doordraait. Aandacht, in wat voor vorm ook, is klein geluk.

Een tubetje Purelan en/of Bepanthen. Bijna elke nieuwe mama krijgt op een gegeven moment te maken met tepelkloven, in elk geval als ze borstvoeding geeft. Waarschijnlijk kent ze Bepanthen al; naast Sudocrem één van de meest bekende producten voor luieruitslag én voor sommigen ook fijn bij tepelkloven. Niet iedereen reageert echter hetzelfde, en een tubetje goede zalf is nooit weg. Purelan is zalf van pure lanoline en werkt echt als een trein. Het heeft mij door die eerste weken heen geholpen.

Leftovers. Als jij quiche gaat eten, maak er eentje extra. Als jij pasta maakt, kook een dubbele hoeveelheid en vries de pastasaus voor haar in. Koken is een uitdaging als je net bevallen bent. Eigenlijk, het huis verlaten om boodschappen te doen is al een uitdaging. En ja, natuurlijk, de nieuwe papa kan ook boodschappen doen, maar neem van mij aan: die is ook bekaf. Zowel de nieuwe mama als de nieuwe papa zullen je dankbaar zijn.

En in datzelfde straatje: boodschappen. Je ontkomt er niet aan, helaas. Ook als nieuwe moeder moet je boodschappen doen. Bied aan om boodschappen voor haar te doen, of samen met haar als ze dat liever heeft. Of neem zelf het initiatief en neem een flinke hoeveelheid vers fruit mee. Onze kraamzorg zette elke middag een fruitcocktail (gewoon allerlei gesneden fruit in een groot glas met sinaasappelsap) voor ons klaar in de koelkast en dat was praktisch het hoogtepunt van de dag. Goed voor de vitamientjes én om te zorgen dat ik genoeg vocht binnen kreeg; win-win voor elke (borstvoedende) mama. Bonuspunten dus als je niet alleen fruit meeneemt, maar het ook direct voor haar wast en in stukjes snijdt.

Comfortabele night wear die je ook prima overdag kunt dragen. Ze zal die eerste weken grotendeels in en om het huis doorbrengen, in enorme onderbroeken en met spuugvlekken op haar schouder.  Ze zal vermoedelijk elke paar dagen even proberen of ze al weer in die spijkerbroek past, en elke keer als het niet lukt weer een beetje teleurgesteld zijn. Er goed uitzien in iets waar je je comfortabel in voelt is priceless, met name in die eerste weken. Mijn go-to was een pyjamalegging (zoals deze) met een enorm oversized shirt eroverheen. Zoiets als deze had ik graag gehad: een nachthemd, mooi genoeg om de hele dag in te lopen, praktisch genoeg voor het borstvoeden.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. ladieswish schreef:

    handige tips zeg bedankt!

Geef een reactie