ik wil een boterham met

Er is een enorme hoeveelheid informatie én ideeën op het moment over wat gezond eten precies is en hoe je dat in je leven zou moeten inpassen. Ik lees graag over gezond eten (en gezond leven), maar vaak toch zijn die ‘nieuwe’ stromingen en diëten zo extreem, dat ik al opgeef voor ik goed en wel ben begonnen. Kijk, ik ben gewoon opgegroeid met boterhammen pindakaas en hagelslag en koekjes bij de thee, en we zullen natuurlijk nooit weten of ik gezonder was geweest als ik geen suiker had gehad of geen granen of als ik vegetarisch was gaan eten, maar wat ik wel weet is dat ik me nu lekkerder voel als ik bijvoorbeeld de suiker laat staan. Niet altijd natuurlijk, want cheesecake. (Ja, dat is een zin.)

sandwich mixto con ensaladaCreative Commons License Jorge Díaz via Compfight

Nou goed, dat gezonde eten, dat wil ik natuurlijk ook doorgeven aan mijn kinderen (want ik wil graag dat zij lang en gezond leven), maar ik wil wel praktisch blijven. Als mijn zoon later bij een vriendje gaat eten, moet hij gewoon eten wat de pot schaft. Noem me ouderwets, maar het kan niet zo zijn dat hij dan zegt: ‘Sorry, mevrouw, maar ik eet eigenlijk geen vlees. En ehm, ook geen suiker, geen granen, geen pasta, en geen zuivel.’ We eten hier dus wel gewoon brood, maar dan wel van dat gezonde. En we eten ook hagelslag, maar niet alléén maar hagelslag. Gewoon lekker en gezond, voor de nuchtere Hollander zeg maar.

Zelf ook eens wat anders proberen? Deze combi’s voor op brood zijn lekker, gezond en makkelijk zelf te maken. Geen hoogstaande culinaire lunches dus, want tegen die tijd hebben je kids allang geen trek meer. Makkelijk en praktisch zijn twee kernwoorden hier.

  1. Met stip op 1! De avocado. Ik doe ‘m door de smoothies, maar ook op brood is avocado niet te versmaden. In plakjes (of gewoon geprakt) op je boterham, met een beetje sambal erop en een eitje. Yum! Ook heerlijk: avocado, knoflook en een beetje zout en peper. Alles door elkaar prakken en dan op een geroosterde boterham. Doe dit vooral als je alleen thuis bent en/of de rest van de dag niet meer tegen iemand aan hoeft te praten. Knoflook is lekker, maar niet sociaal (sorry, schat!).
  2. Tomaat natuurlijk. Je kunt gewoon kerstomaatjes naast je bord leggen om de hoeveelheid groente een beetje te verhogen, maar plakjes tomaat en een beetje Aromat doet het ook prima op brood.
  3. Vis. Alle soorten, eigenlijk, maar vette vis is het gezondst. Gerookte zalmfilet op een geroosterd broodje is heerlijk, met lekker veel grof gemalen peper of met een beetje mierikswortelpasta. Met tonijn of makreel uit een blikje kun je ook makkelijk zelf een salade maken. Doe de vis met mayonaise (iets minder gezond natuurlijk) of lekker dikke yoghurt en zout en peper door elkaar. Eventueel een gesnipperd uitje of kappertjes erdoor en zo op je broodje smeren.
  4. Humus doet het hier ook goed. Erg lekker met bijvoorbeeld spinazie of rucola, zongedroogde tomaatjes en geitenkaas. Groene blaadjes doen het meestal niet goed bij de kinderen, maar als je hier een wrap van maakt, deze strak oprolt en er plakjes van snijdt, zullen de meeste kinderen het zo opeten. Nog makkelijker want dit kun je van tevoren klaarmaken.
  5. Hüttenkase, komkommer en lekkere ham. Erg gezond en erg lekker.

Ja, natuurlijk, een boterham met pindakaas is zo gesmeerd, maar als je vooruit denkt is het ook echt prima mogelijk om gevarieerder en gezonder te eten. Wil je meer lezen over gezonder eten? Ik ben enorm fan van dit boek, waar heel veel (wetenschappelijk onderbouwde) informatie in staat. Eet smakelijk!

NB. Met kinderen let je natuurlijk wel op met de hoeveelheid zout (maar dat spreekt voor zich, toch?).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie