het is weer herfst

Als het aan mij ligt, gaat de verwarming op 25 en ga ik de deur niet meer uit zonder winterjas en sjaal. Eigenlijk ga ik sowieso liever de deur niet meer uit. Ik wacht bij voorkeur tot het weer lente is en de zon weer gaat schijnen. Maar dat is misschien niet zo’n goed plan, alhoewel Teun het waarschijnlijk niet eens zo erg vindt om de hele winter Thomas de stoomlocomotief op herhaling te zien. Omdat een beetje frisse lucht zo nu en dan geen kwaad kan, en omdat er eigenlijk niets leuker is dan samen met je kids door het bos rennen, lees je hier vandaag een aantal goede tips om lekker samen naar buiten te gaan.

AblazeCreative Commons License Nicholas A. Tonelli via Compfight

1. OERRR
Natuurmonumenten doet er alles aan om mensen de natuur in te krijgen, en dat begint natuurlijk bij kinderen. Daarom organiseren ze bijvoorbeeld Wilde Buiten Dagen en allerlei leuke activiteiten, zoals een watersafari of avonturenroute. Bovendien kun je ook je verjaardag vieren bij Natuurmonumenten. Geef eens een kabouterfeest of een boswachterfeest. Maar het allerleukste vind ik nog wel dat je je kind kunt aanmelden voor OERRR. Afhankelijk van de leeftijd van je kind krijg je 1 x per jaar een waaier of 4 x per jaar een set met kaarten, met daarop volop tips en inspiratie om samen de natuur te ontdekken. Gratis!

Natuurmonumenten 728x90

2. Buitengids voor kids
Staatsbosbeheer heeft net als Natuurmonumenten extra aandacht voor kinderen. Zo kun je hier bijvoorbeeld zien in welke bossen je helemaal los kunt gaan, en hebben ze ook bezoekerscentra vanwaar je wandelingen en fietstochten kunt starten, én kinderfeestjes kunt vieren. Extra speciaal voor kinderen is de site Buitengids voor kids, waar je allerlei natuurweetjes kunt ontdekken en waar natuurlijk tips voor activiteiten staan.

3. Een vogelhuisje maken
Nu is ook het uitgelezen moment om samen met je kinderen een vogelhuisje te maken zodat de vogels je tuin blijven bezoeken de komende tijd. De Karwei biedt instructies voor een heel eenvoudig vogelhuisje, maar je kunt natuurlijk ook een huisje kopen en dat samen met je kinderen schilderen of versieren. Naast vogelhuisjes zorg je er natuurlijk ook voor dat er voldoende eten voor de vogels te vinden is. Hier kun je lezen welke vogel wat eet, en ook hoe je zelf vetbollen maakt. Wij hebben een voederhuisje dat met zuignapjes aan het raam plakt. Hartstikke leuk, want je kunt de vogels goed van dichtbij bekijken.

4. Welke vogel is dat?
Wat is er leuker dan door het raam naar buiten spieken en kijken welke vogel er bij je zelfgemaakte vogelhuisje zit? Leer je kinderen (en jezelf) het verschil tussen een koolmees en een pimpelmees met deze vogelgids, speciaal voor kinderen. De Vogelgids voor Kids is een aanrader voor nieuwsgierige kinderen.

NB Sommige links in dit artikel zijn affiliate links.

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

  1. Noraly schreef:

    Wat een leuke tips! Als het lekker weer is, is er niets lekkerders om in de herfst de bossen in te gaan. (Of in de zomer, de lente, de winter :)
    Ik wilde juist vrijdag iets gaan schrijven over wat je kunt doen met je (jonge) kids in Den Haag als het regent. Ik heb een hekel aan die plastic indoorplaygrounds… In Den Haag weet ik zelf twee leuke, maar ben heel benieuwd, heb jij ook tips?

    • mamamanager schreef:

      Hai Noraly, ik ben benieuwd naar jouw artikel! Ik vind het met regen ook lastig, zeker nu er weer zo’n kleintje bij is.

      Ik moet zeggen dat ik wel graag naar die indoor playgrounds ga. Bij ons in de buurt zit Monkey Town (door heel NL volgens mij), Teun vindt het er fantastisch. Teun is (nog) niet zo’n buitenkind, heeft een hekel aan viezigheid (zand, water, modder, beestjes…) maar we proberen wel om lekker met hem naar buiten te gaan. Al is het maar in de tuin, plantjes water geven en eten voor de vogeltjes neerzetten.

      Verder spreek ik ook graag met vrienden af in zogenaamde kindercafé’s. Wij aan de cappuccino, de kids lekker spelen. Dan ben je er wel uit, maar toch binnen.

      Hoe doe jij dat nu met de baby erbij?

      • Noraly schreef:

        Ik heb net vorige week een echt goed kindercafe ontdekt. In Den Haag hebben we daar echt te weinig van. Maar dat is idd wat ik ook doe. Of naar het strand. Peuter op de trampoline en in het zand ik met baby op schoot aan de latte. Heerlijk! Ga ik missen nu de strandtenten dicht gaan.

  2. Liesje schreef:

    Ik moest een beetje lachen om het eerste stuk… Want in tegenstelling tot jou, leef ik volledig op in de herfst en winter! Heerlijk vind ik het…. en ik hoop ieder jaar vurig dat het zo mag blijven. Ik ben dol op de kleuren, de geuren, het knusse en de ongure wind die rode blossen op onze wangen maakt.
    Nu met kleintje ( die eigenlijk nog te klein is voor raggen door de bossen ) is mijn herfst-lust alleen nog maar meer aangewakkerd. Nu net een fiets gescoord, dus ik ga op zoek naar mooie fietstochten door bos en hei. Och lieve herfst, wat ben je fijn!

    En ontzettend bedankt voor de tips! Wat leuk die feestjes bij natuurmonumenten !
    En als je niet naar buiten wil… gewoon lekker met je geitenwollensokken en een mok warms op de bank kruipen! Thomas de trein is geduldig ;-)

    • mamamanager schreef:

      Haha, tja, ieder zijn ding! Daar kan ik wel jaloers op worden, hoor. Ik heb in de winter zo’n energielamp, anders kom ik mijn bed helemaal niet meer uit. En dan naar buiten is helemaal zo’n onderneming! Ik probeer het wel, hoor, maar Teun is eigenlijk ook liever binnen dus dat maakt het extra moeilijk om toch naar buiten te gaan.

      Daarom waren deze tips ook misschien vooral voor mezelf! Ik vind dat wat Natuurmonumenten doet erg gaaf, wij hebben ons in elk geval al ingeschreven!

      En we kunnen ook gewoon nog kastanjes verzamelen om daar dan binnen een leuk knutselwerkje van te maken. Ideeën te over, nu nog even zin maken! :)

Geef een reactie