recycle / upcycle: jampotjes

Dit is deel 2 in de achtdelige serie recycle / upcycle waarin we elke week ideeën geven om iets leuks te maken van voorwerpen die je anders maar zou weggooien. Makkelijk en verantwoord! Heb je deel 1 gemist? Vorige week waren we creatief met eierdozen.

Vandaag vind je tips om al je creativiteit te botvieren op lege jampotjes (of uiteraard pindakaaspotten, potjes van de babyvoeding, of vul maar in…). Alle glazen potten zijn geschikt, maar afhankelijk van wat je ermee wilt doen kan een grotere of kleinere pot geschikter zijn. Kies zelf. Sommige projecten vereisen dat je ook het deksel hebt bewaard.
Tip: krijg je de lijmresten niet goed weg? Met een beetje lampoplie op een keukenpapiertje over de lijmresten wrijven, en het laat zo los!

fresh cutCreative Commons License julie via Compfight

Veel ideeën zijn van Amerikaanse sites, waar de mason jar-creativiteit hoogtij viert. De potjes worden veel gebruikt als decoratieve manier om bloemen, cocktails, kaarsen of lekkernijen in te presenteren. Niet alles is geschikt om samen met je kids te doen, maar je kunt de projecten zelf meer geschikt maken voor kinderhanden door het materiaal dat je kiest of door ze gedeeltelijk zelf voor te bereiden of af te maken.

Maak gekleurde vazen door simpelweg verf in een jampotje te gooien. Als je de deksel ook hebt en de pot goed sluit, kan je kind lekker met de potjes schudden zodat de verf goed verdeeld wordt. Wel goed laten drogen. Als je glasverf gebruikt, zijn de potjes daarna ook nog eens bestand tegen water, dus perfect geschikt als vaas. (Niet geschikt om daarna nog uit te eten of drinken!)

Kid's TableCreative Commons License davitydave via Compfight

Natuurlijk kun je ook de buitenkant van de potjes verven. Door er met afplaktape vormen of patronen op te maken, kun je je potje personaliseren zoals jij wilt. Kijk bijvoorbeeld eens bij deze gestreeptje jampotjes of deze jampotjes met sjabloon: perfect geschikt voor Pasen! Je kunt de jampotjes ook dippen in verf. Gebruik verschillende kleuren of juist dezelfde kleur maar tot verschillende hoogtes als je de potjes bij elkaar wilt grouperen. Deze met glitter zijn perfect voor een feestje.

Leuk voor bijvoorbeeld Moederdag: deze gekleurde potjes met een handafdruk erop.

Beplak jampotjes met gekleurd zijdevloei of tissuepapier.

Maak deze prachtige sneeuwbollen /sneeuwglobes. Niet alleen voor de Kerst! Je kunt de kerstboom vervangen door wat jij leuk vind (kleine poppetjes of tekenfilmfiguurtjes) en door het jampotje te vullen met bijvoorbeeld losse glitter in elke willekeurige kleur, maak je de sneeuwglobe geschikt voor elk seizoen!

Veel ideeën zijn vooral voor volwassen creatievelingen, maar dit idee is perfect voor kinderen: maak een jampotje met smurfensnot! Het ‘recept’ in deze link gebruikt onder andere borax, wat giftig is, dus laat kinderen hier alleen onder toezicht mee spelen!

Niet zo geschikt voor kleine kinderen, maar wel boordevol inspiratie, deze 50 dingen.

Ook Pinterest staat vol met inspirerende verzamelingen. De meeste zijn iets minder geschikt voor kleine kinderen, maar desondanks wel erg leuk. Kijk bijvoorbeeld eens hierhier of hier.

Tot slot: allerlei manieren om je jampotje met lekker eten te vullen. Van cocktails en toetjes tot een compleet ontbijt, het ziet er allemaal heerlijk uit! Ook erg leuk om te gebruiken als party favors: in plaats van zo’n uitdeelzakje met rozijnen en smarties kun je bijvoorbeeld een jampotje vullen met een mix voor koekjes (kant-en-klaar of je eigen favoriete recept). Zorg dan uiteraard wel dat de potjes en deksels goed schoon zijn. Versier de potjes met een strik en een leuk label en je hebt een bijzonder en persoonlijk cadeautje!

Wat doe jij met lege jampotjes? Laat je ideeën achter in de comments!

Volgende week in recycle / upcycle: lege wasmiddelflessen.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. 28 oktober 2014

    […] van materialen die je anders weg zou gooien. Deel 1 ging over eierdozen. Deel 2 ging over jampotten. Deel 3 ging over wasmiddelflessen. Deel 4 ging over wc-rollen. Deel 5 ging over blikken. Deel 6 […]

  2. 28 oktober 2014

    […] met dingen die je bijna altijd wel voorhanden hebt. Deel 1 ging over eierdozen. Deel 2 ging over jampotten. Deel 3 ging over wasmiddelflessen. Deel 4 ging over wc-rollen. Deel 5 ging over blikken. Deel 6 […]

Geef een reactie