Project Life: hoe te beginnen

Zet eerst even een kopje koffie! Dit artikel is ietwat aan de lange kant… :)

Vandaag wat meer informatie en uitleg over Project Life, zoals ik vorige week al had beloofd. Ik heb net de maand april helemaal bijgewerkt (en -oeps! Ook de maand maart, want die was er een beetje tussendoor geglipt…) dus ik ben weer helemaal bij en ik kan je vandaag nog wat meer pagina’s laten zien uit ons album.

Als je gaat beginnen met Project Life, heb je eigenlijk maar 3 dingen nodig:

– een album
– plastic insteekhoezen
– kaartjes

Nou zou het geen Amerikaanse onderneming zijn als je er niet duizend-en-één dingen bij kon kopen, en dat is dus het geval bij Project Life. Keuze zat, gelukkig, om je album naar eigen wens in te richten. Project Life is opgericht door Becky Higgins, die het systeem bedacht en op de markt bracht. Door het succes van Project Life zijn er echter inmiddels vele andere aanbieders die vergelijkbare producten aanbieden, waarvan We R Memory Keepers en Me & My Big Ideas de wat grotere zijn. Doordat de merken allemaal met bepaalde standaardmaten werken, is het eigenlijk allemaal uitwisselbaar, dus meer keuze voor ons.

Er zijn in Nederland een aantal webshops die producten voor je Project Life album aanbieden. Google ‘project life bestellen’ en je vindt er direct een handjevol. Ik heb eerder al eens bij Scrobby besteld en dat wilde ik voor wat nieuwe materialen eigenlijk weer doen, maar het nadeel is dat zij veel dingen vaak niet op voorraad hebben. Het is echter wel één van de meest overzichtelijke shops. Het lijkt wel alsof die meeste craft en scrapbook webshops letterlijk bij elkaar zijn geknutseld. Omdat ik mijn voorraad kaartjes wat wilde aanvullen, wilde ik eigenlijk bestellen bij Scrapbookdepot (ook een redelijk ruim aanbod), maar die winkel is zo vre-se-lijk onoverzichtelijk, ik heb het maar opgegeven. Webdesign moet je overlaten aan een webdesigner, anders krijg je dus dit soort gepruts ondoordacht design en dat lijkt me niet goed voor de business, maar goed….terug naar mijn verhaal. Ietsje mooier, maar nog steeds ontzettend onlogisch ingedeeld is de webshop Scrapdelight waar ik uiteindelijk heb gevonden wat ik zocht. Zij hebben bij de meeste producten geen productomschrijving of goede foto’s, dus even googelen als je wil weten wat er in zit. Zij hebben echter wel een ruime sortering, het meeste is op voorraad en… mijn pakje werd de volgende dag al geleverd!

Dus je kiest een album wat je leuk vindt. Het album is 12’x 12′ (er zijn ook kleinere ‘mini’ albums, voor bijvoorbeeld geboorte of huwelijk). Vergis je niet, zo’n album is dus 33 x 38 cm, en er passen insteekhoezen in van 31,5 x 31,5 cm. Vervolgens kies je insteekhoezen. Hier wordt het al lastiger, want je kunt kiezen uit tig variëteiten. De insteekhoezen zijn er in verschillende designs, zodat je je album helemaal kunt inrichten zoals jij dat wilt. Er zijn hoezen met vierkante vakjes (voor je Instagram-foto’s) maar de meeste bestaan uit een combinatie van 3 x 4 inch (= ongeveer 10 x 15 cm) vakjes en 4 x 6 in (= ongeveer 7,5 x 10 cm) vakjes.  Even nadenken dus hoe je denkt dat je je album gaat gebruiken: veel foto’s of veel tekst?

Hou er rekening mee dat als je je foto’s laat afdrukken, je alleen kunt kiezen voor 10 x 15 (of groter natuurlijk). Het formaat 7,5 x 10 ben ik nog nooit tegen gekomen. Als je dus van plan bent al die kleine vakjes op te vullen met foto’s, dan zul je ze of moeten doorknippen (en dan een 10 x 15 foto over 2 vakjes verdelen) of je moet je fotobestand via Photoshop of Photoshop Elements zo bewerken dat je 2 (rechtopstaande, dus in portretstand zeg maar) foto’s ‘plakt’ in 1 (horizontale, dus landschapstand) ander bestand. Dat bestand kun je dan als gewone foto laten afdrukken en zelf thuis doormidden knippen of snijden. Ik gebruik beide opties, zoals je hieronder kunt zien. Mocht je belang hebben bij het Photoshop Elements bestand dat ik gebruik (met een beetje uitleg), laat het me dan even weten via de comments, dan zet ik mijn bestand binnenkort ook even online.

project life project life project life project life album

Ten slotte kies je de kaartjes die je naast je foto’s gaat gebruiken. Zoals gezegd, er zijn inmiddels vele ontwerpen op de markt. Ik begon met de allersimpelste kaarten met ruitjes (die ik nu vooral als to-do-lijstjes gebruik), maar dat vond ik al vrij gauw te beperkt dus kocht ik 2 mini kits. Er wordt aanbevolen een core kit aan te schaffen als je begint. Daarin zitten kleine en grote kaartjes en een soort tabs die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld de maanden te onderscheiden. Je kunt uiteraard gewoon doen wat je leuk vindt. Ik hou niet zo van al die kleur en tierelantijntjes en ik vind de mini kits die ik kocht om te beginnen dus eigenlijk veel te druk en kleurrijk. Ik heb nu eindelijk de Project Life Midnight Edition core kit aangeschaft, wat één van de meest rustige designs op de markt is met veel zwart-wit. Binnenkort te zien in mijn Project Life updates ;)

project life project life project life project life

Dat werd een iets langer verhaal dan gepland, maar ik hoop dat je er wat aan hebt, mocht je met Project Life willen beginnen. Of dat het je misschien overhaalt, mocht je twijfelen. Wij zijn enorm blij met het resultaat, nu al. Zelfs manlief is enthousiast.

Nog een paar tips om je op weg te helpen:

– Denk goed na over de layout van de insteekhoezen die je koopt. Kijk eventueel naar je fotoarchief: heb je veel rechtopstaande of liggende foto’s? Er zijn ook pakketten met meerdere designs, waardoor je eerst wat kunt uitproberen. Ik heb toen mijn eerste serie op was, gauw een ander design gekozen, zodat er meer ruimte is voor grote foto’s. (Het design wat je hierboven ziet is nog het oude en niet mijn favoriet.)

– Laat je niet in een bepaalde vorm duwen als je daar zelf geen zin in hebt. Project Life is gemaakt om je leven vast te leggen, maar dat hoeft echt niet elke week. Ik heb gekozen om het elke maand te doen, maar als ik een keer veel foto’s heb, doe ik er gewoon wat insteekhoezen tussen. En soms als ik geen zin heb, doe ik het een maandje later (maar toegegeven, daar wordt het niet beter van…). Sommige mensen gebruiken enorm veel embellishments (stickers, knoopjes, frutsels), maar ik hou daar helemaal niet van dus ik doe het lekker niet. Zo simpel, toch?

– Als je wilt dat je album er supergelikt uitziet, helpt het enorm om je foto’s en kaartjes enigszins op elkaar af te stemmen. Niet mijn sterkste kant, zoals je kunt zien. Meestal ben ik er gewoon te weinig mee bezig, en wil ik het liever vastleggen dan echt mooi maken. Al maakt het wel een enorm verschil: zo vind ik de onderste pagina in de rij hierboven best wel strak, omdat die redelijk op elkaar is afgestemd, zeker in vergelijking met de andere die je hier ziet. Ach ja, practice makes perfect, en nogmaals: je kunt je album maken zoals jij het wilt. In een gezin met 3 mannen denk ik overigens dat ik de enige ben die valt over mijn ‘designfoutjes’. Mocht je wat meer inspiratie willen opdoen en wat meer gelikte designs bekijken; Google is je beste vriend.

Ik ben heel benieuwd: ben je enthousiast of is het juist helemaal niks voor jou? Ik hoor het graag via de comments!

You may also like...

10 Responses

 1. Isabelle schreef:

  Jeetje, dat ziet er leuk uit! Stiekem lijkt het me ook veel werk, maar een keer in de zoveel tijd een fotoboek maken is ook veel tijd.

  • mamamanager schreef:

   Ha Isa! Dat valt echt enorm mee! Ik heb niet zo veel geduld voor knutsels die niet in 1 sessie af kunnen, maar dit is goed te doen hoor. Ik hou door de maand heen wel dingen bij, schrijf soms leuke uitspraken op of dingen die we gedaan hebben. Dan aan het eind van de maand zoek ik mijn foto’s uit en die bestel ik. Dan nog ongeveer een uurtje helemaal af maken…kleine moeite, groot effect, zeg maar.
   Misschien ga ik ook nog wel gewone albums maken, maar het leuke hiervan vind ik dat je er dingen bij kunt schrijven. Het gewone leven zeg maar, dat mis je vaak in een fotoboek.

   Dank voor je reactie :)

 2. Bertha Anema schreef:

  Heel gaaf! Dit wil ik ook. Maar o wat loop ik achter. Weet bijna niet waar te beginnen…Ik heb op de computer nu foto’s in mappen ondergebracht volgens de seizoenen, dus mapje lente en jaartaal, zomer jaartal enz. Maar als ik het goed begrijp moet ik eerst spullen aanschaffen en foto’s afdrukken. En dan denk ik weleens moet ik niet albums per kind maken? Maar goed hahaha het lukt me om nog niet 1 te maken…
  Ik ga eens even googlen!

  Liefs Bertha

  • mamamanager schreef:

   Haha, Bertha, ik loop óók achter! Ik heb ook nog steeds de (ijdele) hoop om terug te werken naar de geboorte van onze eerste, maar ik weet niet of dat nog gaat gebeuren. Zelfs ons trouwalbum moet nog! We lopen altijd achter, toch..? Maar laat dat je vooral niet tegenhouden! “a year from now, you wish you had started today” :)

 3. Mama's Jungle schreef:

  Ik vind dit soort dingetjes ook erg leuk, het gaat meteen kriebelen om creatief met foto’s aan de slag te gaan! Zelf maak ik jaarboeken met een digitaal fotoprogramma, het voordeel daarvan vind ik dat de albums lekker plat zijn (soort tijdschriftformaat). Maar dit ziet er wel errug leuk uit! Heb je mooi gemaakt.

  • mamamanager schreef:

   Dank je! Ja, fotoboeken wil ik ook nog steeds maken. Hoe meer ik doe, hoe meer ideeën voor nieuwe dingen ;)
   Maar dit vind ik vooral zo leuk omdat je ook wat context kunt geven, zelf dingen erbij kunt schrijven, en doordat je niet één keer in het jaar een album met de ‘belangrijke’ dingen maakt, maar vaker door het jaar heen het gewone leven vastlegt, krijg je echt een mooi overzicht van hoe je leven er nu uitziet. Leuk voor later :)

 4. Davina schreef:

  Hoi hoi,
  Ben net begonnen met project life, en kwam al googlend op je site! Wat een fijne bruikbare tips!
  Mocht je nog de Photoshop elements tips, of video tutorial, willen doen? Ik zoek idd nog de makkelijkste manier om 2 foto’s in een foto van 10×15 te krijgen..

  Thanks!

 5. Anja schreef:

  Leuk inspirerend stuk! Ik heb een album, hoezen en kaartjes besteld bij scrapdelight. Nu nog foto’s. Waar kan ik ze het beste bestellen, heb je een suggestie? Of print je ze zelf uit?

 6. Denise schreef:

  Erg mooi gemaakt! Zou je me uit kunnen leggen hoe je 2 foto’s in photoshop, als 1 foto hebt gemaakt. Ik wil voor het eerst beginnen met een uitgeprint fotoboek en kwam toevallig op je blog terecht. Erg inspirerend.

 1. 5 september 2014

  […] je wilt weten hoe je kunt beginnen met Project Life, kun je mijn eerdere post hier teruglezen. Omdat er toch wel veel mensen geïnteresseerd blijken te zijn, vandaag weer eens een […]

Geef een reactie