5 dingen die ze je niet vertellen over het krijgen van kinderen

Toen ik 3 jaar geleden mama werd, was ik één van de eersten in mijn vriendenkring. Dat was soms een nadeel (geen zakken babykleertjes, bijvoorbeeld) maar dat is misschien ook wel een beetje een voordeel. Als mijn vrienden straks aan het stuntelen zijn met luiers, doekjes en flesjes die net wel / net niet op de juiste temperatuur zijn, leun ik achterover terwijl onze kinderen lekker buiten spelen en ondertussen zelf hun billen schoonvegen. Of, ahum, dat hoop ik tenminste.

luier

Bovendien ben ik inmiddels zo ondergedompeld in de wondere babywereld, dat ik die vrienden vol overtuiging kan voorlichten over alles wat enigszins te maken heeft met zwangerschap, bevalling en alles wat daarna komt. Een nogal arrogante houding, dat besef ik me, temeer omdat ik zelf ook pas kort moeder ben en eigenlijk nog steeds geen idee heb waar ik mee bezig ben. Helaas (voor jullie vooral) ben ik kennelijk één van die moeders die haar eigen ontdekkingen (babylegs for the win!) zo fantastisch vindt dat ze met de hele wereld gedeeld moeten worden. (Inderdaad een onhebbelijke eigenschap, zie ook punt 5 in dit rijtje.) Een andere keer zal ik nog wel eens uitweiden over al die baby basics die (in mijn ogen) voor jonge moeders onmisbaar zijn, maar vandaag eerst maar eens die dingen die je niet in elk babyboek vindt: de dingen die ze je niet vertellen over het krijgen van kinderen, maar die je beter wel van tevoren kunt weten.

1. slaap is het nieuwe seks

Een beetje aanstaande ouder heeft het gelezen, dat boek van Kluun, of er tenminste van gehoord. Vooral lollig was natuurlijk dat hoofdstuk over seks… waar dus niks in stond. Ik ben ervan overtuigd dat dat niet zozeer te maken heeft met verminderde interesse, libido en dat soort onzin, maar vooral met de ontnuchterende realiteit van extreme, verschrikkelijke, verlammende vermoeidheid. (Ja, dat is driedubbelop, en niet zonder reden. Take note.) Seks blijft an sich natuurlijk een aangenaam tijdverdrijf, laten we wel wezen, maar eh, ja, wel dus nadat ik geslapen heb.

Misschien weet je het nu nog niet, maar geloof mij, slaap is heilig. Slaap is het nieuwe seks.

2. de bevalling is pas het begin

Iedereen weet dat de bevalling zo’n vervelende hobbel is die je moet nemen. Je bent zwanger, je wilt dat kind, je moet alleen nog even bevallen. Daarna wordt alles beter.

Ehm, tja, uiteindelijk wel ja. In de tussentijd, ach, wat zal ik er eens over zeggen. De werkelijkheid is dat je lijf verandert. Niet zo gek natuurlijk, je hebt een kind gekregen. Die muffin top nieuwe rondingen krijg je er gratis bij.

3. alles wordt anders

Alles wordt anders, zegt men. Maar waar ze je niet op voorbereiden, is dat jij anders wordt. Al je dromen, je ambities en je angsten, niks blijft hetzelfde. Of het nou gaat om je loopbaan en de balans tussen werk en privé, of om de al dan niet biologische producten die je koopt, of de auto waar je in rijdt… bereid je erop voor dat je anders tegen dingen zult gaan aankijken en andere eisen zult gaan stellen aan je eigen leven en je leefomgeving. Simpel gezegd: je hebt meer te verliezen. Dit heeft meer impact op je leven dan je denkt.

4. tijd voor jezelf

Een baby kun je nog wegleggen, een peuter niet meer. Kinderen rennen de hele dag achter je aan, bij voorkeur op precies die momenten dat jij even behoefte hebt aan rustig zitten met een kopje koffie en een krantje.

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, heeft dit diverse voordelen. Ten eerste doe ik nu in 5 minuten waar ik eerder anderhalf uur over deed: e-mail, blogjes bijhouden en het nieuws lezen. Kinderen maken je vreselijk efficiënt.

Daarnaast hoef ik niet meer naar de sauna; 5 minuten ongestoord douchen voelt als een dagje spa, en in mijn eentje naar de wc voelt bijna als vakantie.

5. iedereen weet het beter

Het feit dat ik deze lijst heb geschreven is daar een uitstekend voorbeeld van.

Het mooie van ervaringen is dat ze persoonlijk zijn, maar dat is iets dat men lijkt te vergeten als het om zwangerschap en bevalling gaat. Wat voor een ander geweldig was, hoeft voor jou niet te werken. Toch overladen de meeste vrouwen je graag met hun supertips en horrorverhalen, en ik moet eerlijk toegeven dat ik die drang inmiddels wel een beetje begrijp. Kinderen krijgen behoort tot één van de meest bijzondere gebeurtenissen in je leven, en dat je daar niet over uitgepraat raakt is dus niet zo heel raar.

Mijn top-tip daarom, gratis en voor niets, is om je niet al te veel aan te trekken van al dat goedbedoelde advies. Jij bent de mama, en het is jouw kind. Of het nou gaat om borstvoeding, hoeveel dagen hij naar de crèche gaat of hoe lang hij televisie mag kijken, jij weet wat goed is voor jouw kind. Heb vertrouwen.

En oh ja, mocht je toch eens vragen hebben… ik help je graag :D

(NB. Natuurlijk is deze lijst in werkelijkheid veel langer. Er is nog veel meer wat ze je niet vertellen, zoals dat My Little Pony eigenlijk best een acceptabele tekenfilmserie is en dat ook jij op een bepaald punt zult zeggen: ‘Kijken doe je met je ogen!’, ook al zweer je nu van niet. Wat ze je ook niet vertellen is dat je je van tevoren geen voorstelling kunt maken van de enorme allesoverweldigende liefde die je zult gaan voelen, een liefde die alle angst en vermoeidheid en zorgen te boven gaat. Waar het op neerkomt is dat het niet uitmaakt wat voor offer je moet brengen, het is het allemaal waard. Maar aangezien ze je dat dus wèl vertellen, leek het me niet nodig dat in deze lijst op te nemen.)

Mama’s: wat moet er nog meer in deze lijst? Laat je reactie achter in de comments of op Facebook!

Foto via Compfight

6 reacties

  1. Marianne schreef:

    Ik geloof meteen dat alles anders wordt na de bevalling. Maar nu ik nog in “blijde verwachting” ben doe ik nog even alsof het hierna een groot feestje wordt haha. Over een jaar praat ik was wel anders. Maar over dat andere mensen het altijd beter weten, daar heb ik nu al last van. Vast goed bedoelt, maar soms erg vervelend ;-)

    • mamamanager schreef:

      Dank voor je reactie, Marianne! Ik weet precies wat je bedoelt…kennelijk hoort het erbij, dat ongevraagde advies, ook al is het niet altijd leuk! Ach, ene oor in, andere oor uit, toch?

      Trouwens, leuk blog heb je! :)

  2. Lori schreef:

    Amen.

    Ja, je stapt écht om 15.00 uur de supermarkt in.. in je joggingpak.. zonder make-up

    En nee, dat snelle in tranen uitbarsten bij het zien van een zielig hondje of emotioneel stukje in gtst (..) gaat nooit meer over ;)

  3. Linda schreef:

    Wat een mooi lijstje van dingen die ze je allemaal niet vertellen. Ik mis nog de gebroken nachten, ja, ze waarschuwen wel dat het zwaar kan zijn en je minder slaap krijgt. Maar hoe groot dat verschil is, en dat het niet alleen de eerste paar maanden is vergeten ze even te vertellen. Want kinderen zijn vooral lief, leuk en schattig!

    • mamamanager schreef:

      Dank je, Linda!

      Tja, die vermoeidheid is slopend hè? Ik moet eerlijk zeggen dat ik er echt even doorheen zat toen ik dit schreef, en mijn originele versie was veel bedroevender ;)
      Toen ik weer iets minder moe was, heb ik het maar een beetje herschreven! Maar je hebt gelijk, die gebroken nachten, bovenop alles wat er overdag van je wordt gevraagd…heel zwaar!

Geef een reactie