less is more: over het minimalisme

Ik ben altijd een verzamelaar geweest. Papiertjes, souvenirs, muntjes… ik verzamelde niks specifiek, eigenlijk verzamelde ik verzamelingen. Ik deed wel mijn best om alles georganiseerd te houden, maar hoe meer spullen je hebt, hoe lastiger dat gaat. Ooit paste alles in mijn studentenkamertje, nu lijkt soms zelfs mijn huis te klein. Lange tijd kon ik slecht afscheid nemen van spullen. Het meeste is ten slotte verzameld toen ik nog kind was, en dus heeft alles nu sentimentele waarde. Ik ben echter op een punt gekomen dat alle spullen mij in de weg gaan zitten.
less is more over het minimalisme

EEN HUIS VOL TROEP

Ten eerste is onze hoeveelheid spullen de afgelopen jaren drastisch toegenomen (neem van mij aan: kinderen hebben geen gunstige invloed op je opgeruimde huis) en ten tweede ben ik gaandeweg steeds meer gaan geven om hoe mijn huis eruit ziet. (Manlief wil niet wonen in een VT Wonen-huis, zoals hij het noemt, dus style ik het huis zo dat het er niet al te gestileerd uitziet. Maar dat terzijde.)

Soms erger ik me zo aan alle troep dat ik het liefst alles ongezien in een grote container gooi. Maar mijn verlangen naar een opgeruimd huis komt niet alleen voort uit irritatie over de troep. Ik heb geleerd dat ik veel beter functioneer in een opgeruimde omgeving. Ik ben in mijn hoofd continue met nieuwe dingen bezig en ik raak nogal gauw afgeleid, en in een opgeruimde omgeving lukt het me simpelweg veel beter om de gedachten in mijn hoofd te ordenen en geconcentreerd ergens aan te werken.

EEN NIEUWE TAS IS GOED VOOR JE HUMEUR (OF TOCH NIET?)

Daarnaast ben ik via andere blogs (becoming minimalistthe minimalists) in contact gekomen met een fascinerende stroming: het minimalisme. We leven natuurlijk in een tijd van consumerism: kopen, kopen, kopen. Voor mij is kopen echter ook vaak een soort vlucht: niks lekkerder dan je rothumeur afkopen met een nieuwe tas. Veel mensen doen iets vergelijkbaars met een reep chocola (guilty!), sigaretten (yup) of een glas wijn (count me in!). (Sommige mensen vluchten in fanatiek sporten: daar ben ik helaas dan weer niet bekend mee.)

Het minimalisme biedt tegenwicht aan deze ontwikkeling. Het gaat uit van het idee dat je maar heel weinig écht nodig hebt. Die nieuwe tas? Heb je die echt nodig? Wordt je er echt gelukkiger van? Toegegeven, misschien ben je even heel blij met je nieuwe aankoop. Maar meestal is dat gevoel gauw weg en belandt de tas op de stapel met andere tassen, schoenen en ander spul dat je niet echt nodig hebt. Minder is meer, zogezegd. Bedrijven doen ons geloven dat we van alles nodig hebben, maar feitelijk kun je met heel weinig af. Het achterliggende idee is dat het minimalisme je dwingt te focussen op wat belangrijk is. Minder spullen, minder stoorzenders, meer vrije tijd en je houdt ook nog eens meer geld over.

Wat je eigen afweging ook is, het idee van meer is minder is een idee waar we allemaal wel wat mee kunnen. Sommige mensen voeren dit idee tot in het extreme door en beperken hun bezittingen tot bijvoorbeeld het aantal 50. Zover wil ik niet gaan, maar je bewust worden van wat je al hebt en jezelf voor elke aankoop afvragen of je het wel echt nodig hebt, heeft mij tot dusver al behoorlijk geholpen. We zijn er nog lang niet, maar dat hoeft ook niet. Zolang er tenslotte spullen binnenkomen (altijd dus, eigenlijk), zullen er ook weer spullen weg moeten. Het minimalisme is geen eenmalige actie, maar meer een leefstijl.

DOE OOK MEE, BEGIN MET JE KLEDINGKAST

Wil je ook wat meer rust in je huis en in je hoofd? Een goede plek om te beginnen is in je garderobe. Naar alle waarschijnlijkheid hangt je kast vol met spullen die je niet meer (of nog niet) past, kleding die je niet meer mooi vindt of kleding die versleten is maar waar je je zo lekker in voelt. Klinkt herkenbaar?

De voordelen van een kleine garderobe zijn groot: je ziet in één oogopslag wat je hebt, je hoeft ’s ochtends niet anderhalf uur na te denken over wat je aan moet, en je doet zelden nog een miskoop. Ik heb vele vuilniszakken vol kleding weg gedaan en besloot uiteindelijk zelfs mee te doen aan de uitdaging van Project 333: 3 maanden lang leven met 33 items. Inderdaad ja, 33 stuks. Inclusief schoenen, tassen, sieraden en jassen. Hoewel het in eerste instantie misschien een onmogelijke opgave lijkt, vond ik het heerlijk om mijn minigarderobe samen te stellen. En het resultaat was geweldig: een opgeruimde kast, alleen maar kleding die je echt draagt.

Als je ook wil beginnen, lees je hier alle informatie. Omdat je met 33 items niet het hele jaar rond kunt, stel je je garderobe idealiter elke 3 maanden opnieuw samen. In de herfst ga ik dus weer opnieuw beginnen. Wil je meedoen? Stuur me een berichtje en dan kijk ik of ik iets kan organiseren!

10 reacties

  1. Linda schreef:

    Het minimalisme is inderdaad interessant. Zo hebben wij laatst de zolder opgeruimd en alles wat sinds de verhuizing ongebruikt boven staat maar wel ruimte inneemt weggedaan. Heerlijk, hadden er gelijk een extra slaapkamer bij.

    • mamamanager schreef:

      Oh, wat een heerlijk gevoel is dat he? Het scheelt je niet alleen heel veel ruimte, ik voel me ook echt lichter. Alsof er een last van mijn schouders is. Fijn!

  2. Menco schreef:

    Woellust verhuurt opslagruimte. Ook nuttig als je huis te klein is voor spullen die je toch graag wilt houden. http://www.woellust.com

  3. Mama's Jungle schreef:

    Wat een interessant doel, ik hou ook van less=more. Heb laatst vele zakken kleding weggedaan maar 33… respect. Echt cool.

  4. Huisvlijt schreef:

    Ik ben ook minimalistischer geworden door het lezen van blogs over dit onderwerp! Het schudt je als het ware wakker.

Geef een reactie