boekweitpannenkoeken
Met ons voornemen (oké, het is vooral mijn voornemen) om gezonder te gaan eten, is een wereld voor me opengegaan. Ik eet sinds kort grotendeels volgens de richtlijnen van de voedselzandloper, zoals uiteengezet in dit boek van Kris Verburgh. Een enorme aanrader voor wie gezonder wil gaan leven, en eigenlijk voor iedereen erg interessant. Het is een wetenschappelijk onderbouwd alternatief voor de ouderwetse schijf van vijf, en het gaat in tegen veel adviezen van het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum schreef logischerwijs een negatieve reactie op dit boek (waar – voor de volledigheid – vervolgens ook weer negatieve reacties op kwamen), maar ze kunnen me wat: sinds ik anders ben gaan eten, heb ik veel meer energie en ik voel me stukken beter (en bovendien val ik ook nog af! Dat is dus win-win in mijn boekje.) In het kort komt het erop neer dat je meer groente, fruit, noten en peulvruchten eet, en minder rood vlees, suiker, brood, rijst en pasta. Dat lijkt in eerste instantie een onmogelijke opgave, maar het blijkt best wel goed te doen. Ten eerste omdat er geen lijst van verboden middelen is: er is alleen een advies van welke producten worden aangeraden en welke worden afgeraden, maar je kunt daarin zelf je eigen balans vinden; en ten tweede omdat er duizend-en-een lekkere alternatieven zijn voor de dingen die je zou moeten minderen. Mocht je het zelf willen gaan proberen en toch lastig vinden, dit receptenboek is een goede start.
Soms eet ik dus gewoon brood, maar soms eet ik voor de lunch een heerlijke tonijnsalade met linzen. Soms maak ik pizza met fijne bloem, zoals het hoort, en soms maak ik een bodem van bloemkool. Ja, dat kan dus ook. En in dit geval aten wij niet gewoon pannenkoeken, maar speciale pannenkoeken. Boekweitpannenkoeken om precies te zijn. Omdat je alles een keer moet uitproberen, toch?
De eerste pannenkoeken waren keihard. Zo hard, dat ik ze niet kon rollen, alleen opvouwen. Jammer. Een paar pannenkoeken en heel veel extra melk bij het beslag verder kwamen ze dan: de mooie, soepele goudbruine pannenkoeken waar alles lekker op smaakt. Voor Teun maakte het niet uit, die vond alles heerlijk. Wij aten ze gewoon met jam en stroop, maar ik denk dat ze ook erg lekker zijn met bijvoorbeeld geitenkaas, of met gebakken spek en champignons. Een aanrader, lekker en gezond, en ook nog eens gluten-vrij. Wat wil je nog meer?
Dit heb je nodig:
- 1 pak boekweitmeel (500 gram)
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 zakje bakpoeder
- 1 tl zout
- vanille-extract*
- 1 ei
- melk of sojamelk (ongeveer 1,2 liter)
- eventueel extra suiker naar smaak
Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom en meng. Doe de helft van de melk erbij en mix goed met een garde of een mixer. Kluts het ei erdoor en mix daarna de rest van de melk erdoor. Als je het beslag nog te dik vindt, kun je er eventueel nog wat extra melk bij doen. Als je de melk wilt vervangen door sojamelk, hou er dan rekening mee dat sojamelk veel dikker is, en je eventueel nog extra water moet toevoegen om een goed dun beslag te krijgen. Zorg dat de pan goed heet is en bak je pannenkoeken in een klein beetje boter. Direct serveren!
* Je kunt natuurlijk gewoon vanille-aroma uit een flesje nemen, maar de lekkerste vanille maak je zelf. Stop een paar echt goede vanillestokjes in een flesje en vul de fles met rum. Liefst een paar maanden laten staan voordat je het gebruikt. Hoe langer, hoe lekkerder! Wel op een donkere plek bewaren.
Sommige links in dit artikel zijn affiliate links.