starten met een weekmenu

In dit artikel kon je lezen over het gemak van een weekmenu. Ben je enthousiast geraakt en wil je ook eens een weekmenu proberen? Lees dan onderstaand stappenplan voor een vliegende start.

Zorg dat je deze drie dingen voor je hebt liggen: een boodschappenlijstje; een klein schriftje om je weekmenu in op te schrijven; en je kalender of agenda.

  1. Bepaal ten eerste op welke dag je weekmenu ingaat. Kies bij voorkeur de dag waarop je boodschappen gaat halen. 
  2. Schrijf per dag op wat je gaat eten. Hou je van koken? Dan is dit het leukste gedeelte. Zo niet, dan eh, tja, lastig. Als je echt niet weet waar je moet beginnen, kun je recepten halen van receptensites als Smulweb of Allerhande. Op beide sites kun je zoeken op ingrediënten of op bereidingstijd. Of kijk in de folder van je lokale supermarkt en haal daar wat leuks uit.
    Schrijf in je weekmenu wel de exacte titel van het recept plus de site waar je het vandaan hebt, anders weet je op de dag zelf niet meer waar je het ook alweer had gezien. Of je kunt natuurlijk alles uitprinten.
    Voor wie liefst ook een beetje ecologisch biologisch verantwoord bezig wil zijn: via bijvoorbeeld Odin of Proef kun je een (vrijblijvend) abonnement nemen op een wekelijkse tas met groente en fruit. Je weet vantevoren wat er in zit, dus deze ingrediënten kun je als basis nemen voor de recepten die je uitkiest.
  3. Maak je weekmenu tegelijkertijd met je boodschappenlijstje. Zo weet je zeker dat je alles in huis hebt.
  4. Als je de boodschappen hebt gedaan, ben je klaar voor de start!  Leg het briefje in de keukenla of hang het op een plek die je regelmatig ziet, bijvoorbeeld aan de binnenkant van een keukenkastje. Wen jezelf aan dat je er ook ’s ochtends even op kijkt, zodat je niet ’s avonds pas ziet dat je eigenlijk die ochtend iets uit de vriezer had moeten halen.

Geduld

Gun jezelf tijd. Het aanleren van een nieuwe gewoonte kost tijd en moeite, dus wees lief voor jezelf en niet direct opgeven als het je de eerste week niet oplevert wat je graag wilde. Gaandeweg zul je leren wat voor jou werkt. Misschien hou je heel erg van koken, of helemaal niet, misschien heb je in het weekend tijd om wat grotere hoeveelheden te koken om in te vriezen. Afhankelijk van je eigen wensen en voorkeuren kun je een weekmenu voor jou laten werken.

Gemak dient de mens

En oh ja, als we het toch over de vriezer hebben… de vriezer is een lifesaver! Wij vriezen (bijna) alles in. Zorg voor een aantal goede diepvriesbakjes en vries restjes lekker in. Niet alles is geschikt, maar een lekkere zelfgemaakte bolognesesaus of Indiase curry is ideaal. ’s Ochtends (of eventueel de avond ervoor) haal je het bakje uit de vriezer en zet je het in de koelkast. Als je ’s avonds thuiskomt is het een kwestie van verse pasta of rijst koken en de saus opwarmen en je zit binnen no-time aan tafel. Ook diepvriesproducten als aardappelpartjes of groenten zijn heel handig. Terwijl de aardappel in de oven gaar wordt, kunnen de groenten in een schaal in de magnetron (of gewoon in een pannetje koken natuurlijk) en bak jij lekker even de vissticks/schnitzel/wat je dan ook lekker vindt. Meer dan een kwartiertje hoeft het niet te kosten.

Vriezermaaltijden of recepten die gebruik maken van kant-en-klaar producten zijn ideaal voor de dagen dat je weinig tijd hebt, als je bijvoorbeeld laat thuiskomt van je werk of je eerst nog langs crèche of oppas moet, of natuurlijk gewoon helemaal geen zin hebt.

Succes, en eet smakelijk! Wil je verder lezen over het weekmenu? Alle artikelen met tips of recepten hebben de tag weekmenu.
Werken jullie al met een weekmenu? Heb je nog tips voor andere mama’s of juist vragen? Laat van je horen in de comments!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie