Friday Night Italian + recept voor heerlijke pasta met zalm

Als fervente bloglezer zat ik ergens vorig jaar rustig wat artikelen door te lezen, toen ik uitkwam bij een artikel over Friday Night Meatballs. De auteur van het artikel vertelde over hoe zij elke week op vrijdag hun huis open stelden voor vrienden, familie en aanverwanten om bij hen te komen eten en met hen het weekend te starten. Het artikel inspireerde en ik vond het idee briljant, en na een kort gesprek met manlief plaatsten wij een bericht op Facebook met een uitnodiging voor onze eerste Friday Night Italian.

Hoe het werkt? Elke week zetten we een bericht op Facebook, een uitnodiging om bij ons te komen eten. We vragen mensen zich voor vrijdag aan te melden (enige indicatie van hoeveel mensen er komen is wel handig). In principe kunnen ze zo aanschuiven, maar in de praktijk nemen de gasten vaak een fles wijn mee, of een lekkere salade. Het enige wat wij doen is koken.

Ik maak een grote pan pasta, wisselende recepten, maar altijd iets makkelijks. De grote pan pasta gaat op tafel, er staat zout en peper en Parmezaanse kaas bij voor wie wil, en borden en bestek en iedereen mag zelf opscheppen. Het is nadrukkelijk geen diner. Je hoeft niet aan tafel te zitten (dat past ook niet), en je mag jezelf bedienen. De meeste gasten weten inmiddels waar onze wijnglazen staan en we moedigen iedereen aan om het zich vooral gemakkelijk te maken. Onze vrijdagavond is een feestelijk inluiden van het weekend, voor onze gasten maar ook voor onszelf, dus dat betekent dat wij niet steeds rondgaan met een fles wijn maar vooral gewoon zelf een bordje pasta opscheppen en lekker eten.

Omdat ik het mezelf niet al te ingewikkeld wil maken, kook ik soms nieuwe recepten, maar meestal rouleren er een aantal favorieten. Eén van mijn favorieten is de pasta met zalm, oftewel de taglierini rosa (recept hieronder!). Het recept hiervoor komt uit dit boek dat vol staat met overheerlijke en verrassende pastarecepten, een boek waar ik elke vrijdag dankbaar gebruik van maak. Meestal pas ik de recepten enigszins aan, niet zozeer uit culinaire creativiteit maar vooral omdat ik een ingrediënt vergeten ben of simpelweg te lui was om het te halen.

De vrijdagavonden zijn in ons huis echt een avond geworden om naar uit te kijken en een vast onderdeel in ons leven. Ik denk zelfs dat het mijn leven leuker heeft gemaakt, doordat ik in bepaalde opzichten veel makkelijker ben geworden maar vooral omdat het een gelegenheid biedt om mensen (beter) te leren kennen.

Meer lezen? Dit is het originele artikel.

En hier is het recept voor de pasta met zalm.

Deze ingrediënten heb je nodig voor 8 personen:

 •  een beetje boter
 • 2 uitjes, fijngehakt
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 1 blik gepelde tomaten
 • 200 gram gerookt zalm, in reepjes gesneden
 • 3 dl droge witte wijn
 • een flinke scheut slagroom
 • verse of gedroogde tijm
 • genoeg pasta, wij nemen meestal tagliatelle

Fruit de ui en knoflook in de boter op laag vuur. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Voeg de tomaten toe en plet deze een beetje (je kunt ze ook van tevoren klein snijden, maar dat bedenk ik me meestal pas op het moment dat ik het blik in de pan giet. Pletten met een lepel werkt ook prima.). Voeg de zalm toe en laat onder af en toe roeren zo’n 10 minuten pruttelen. Als de zalm mooi lichtroze is gekleurd voeg je de witte wijn toe. Laat nog even door pruttelen zodat de alcohol kan verdampen.Voeg tot slot de tijm en de slagroom toe. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op het pak in ruim water met veel zout. Laat uitlekken en voeg de saus bij de pasta. Direct serveren.

Eet smakelijk!

5 Responses

 1. Ha Inge! Ik zie het uiteraard iedere week op Facebook voorbij komen… Maar na dit artikel en het ‘originele’ ben ik om.
  We worden ook geleefd door werk en het grootbrengen van het meisje en sjezen onafgebroken van hot naar her. Even zitten en socializen, laat staan met vrienden, familie en andere inspirerende mensen schiet er bij in. Iets wat ik altijd jammer heb gevonden.

  Ik moest het een tijdje zonder mojo stellen, op alle vlakken. Maar na het lezen hiervan lijkt me niks fijner dan zo’n vrijdagavond mee te maken en zelf in te stellen om al onze vrienden en kennissen weer eens te spreken, te zien of simpelweg in hun aanwezigheid te verkeren.

  Eet smakelijk vanavond! En misschien kom ik eerdaags eens gluren naar jullie invulling van Friday Night Meatballs.

  Bedankt voor je inspiratie!

  • mamamanager schreef:

   Ha lieve Lisa-fleur! Dank voor je reactie :)
   Fijn te horen dat het je zo inspireert. En dat gebrek aan mojo…dat herken ik hoor. In deze fase, met kleine kinderen is er soms gewoon niks over om te geven… En juist dan is het toch fijn dat er een terugkerend iets als de vrijdagavond is waarmee je de sleur doorbreekt en alle goede dingen van het leven viert!
   Ik hoop je hier een keertje te zien, en succes met het opstarten van je eigen vrijdag :)

 2. Femke schreef:

  Zoals je weet ben ik een groot fan en bewonderaar en meegenieten van jullie Italiaan nights! Kom gauw weer ennuhhhh binnenkort weer Thais oid bij ons?

 1. 4 november 2015

  […] we weer een fase verder. Er zijn nu buren en schoolpleinmoeders die ik tot vriendinnen reken, onze vrijdagavonden zijn meestal goed gevuld. Ik voel me een rijk […]

Geef een reactie