hoog-sensitief ouderschap

Ik was nooit diegene die elk weekend ging stappen. Nee, ook niet voordat ik moeder werd. Ik ben wel diegene die rustig avond na avond met een boek op de bank kan zitten. Ik kan vaak helemaal ondersteboven zijn van een film. Ik trek het me vreselijk aan als iemand om me heen chagrijnig is, of boos op mij. Ik reageer heel sterk op wat er niet wordt gezegd. Ben me bewust van alles. Elke verspreking, verkeerde opmerking… ik kan er maanden later nog van wakker liggen.

333-w750

Door de jaren heen heb ik me vaak ‘anders’ gevoeld. Anders als in… teveel zelfbewust, te gauw overprikkeld, bang om mezelf te laten zien omdat ik vooral niemand voor het hoofd wil stoten. Door de jaren heen heb ik gelukkig ook veel geleerd. Ik hou niet zo van labels, maar soms kan het nuttig zijn jezelf een label te geven, zodat het je verder helpt. Ik ben introvert, leerde ik al lang geleden uit een MBTI-test. (Nog meer over introvert zijn, lees je in dit fijne boek.) En inmiddels durf ik ook te zeggen dat ik hoog-sensitief ben.

Hoog-sensitieve personen (ook wel HSP) of hooggevoelige personen zijn gevoeliger voor (zintuiglijke) indrukken. Wikipedia heeft er wel wat interessante informatie over, waar ik je nu niet mee lastig zal vallen, maar als je wilt kun je het opzoeken. (Op het blog van Femke vind je een overzicht van de kenmerken van een HSP, zoals ik die zelf ook herken.) In de praktijk betekent het voor mij dat de gemiddelde Disney-film precies eng genoeg is en het betekent ook dat ik er elke dag voor moet waken dat mijn hoofd niet te vol raakt.

332-w750

Het betekent bijvoorbeeld ook dat als mijn kinderen luidruchtig spelen (ehm, elke dag dus ja) ik vrij gauw van mijn stuk raak. Teveel geluid, teveel drukte, teveel input…en mijn hoofd kan er gewoon niet meer zo goed tegen.

Hoog-sensitief zijn is uiteraard niet alleen een last. Het is de kracht in veel dingen die ik doe: het is het empathische in mijn coaching, het observeren in mijn fotografie, en het overdenkende in mijn schrijven.

Het is een kracht, zolang ik goed naar mezelf luister en mijn eigen grenzen respecteer. Dus hoe doe je dat als ouder? Tegen 2 luidruchtig spelende kinderen zeg je niet zo gauw: “Stil jongens. Mama heeft even 10 minuten rust nodig.”

Er zijn een aantal dingen die ik probeer aan te houden, die ervoor zorgen dat ik de prikkels kan verwerken en een fijne dag heb.

Ook hoog-sensitief? Lees mee!

1. meditatie

Ontspannen is relatief. Een avondje tv-kijken voelt misschien ontspannen, maar of je er echt energie van krijgt is de vraag. Beter neem je tenminste één keer per dag de tijd om echt even rustig te worden, écht te ontspannen. Voor mij werkt niets beter dan meditatie. Niks zweverig, gewoon 10 minuten je hoofd leegmaken. Ik ga meestal na de lunch, als de kleine op bed ligt, eventjes zitten en mijn hoofd leeg maken. Het maakt echt dat ik de rest van de dag beter aankan. Ik doe álles mobiel, dus voor mij is een app de ideale manier om te mediteren. Ik gebruik Headspace (app beschikbaar voor Android en iPhone) en ben erg enthousiast.

322-w750

2. lees

Zoals gezegd doe ik dus alles mobiel. Dat betekent ook dat ik veel blogs en artikelen op mijn mobiel lees. Hoewel ik het soms heerlijk vind, gaat er toch niets boven een echt boek. Een boek is iets anders dan een artikel. Een boek neemt je mee op reis, het voert je naar een wereld die je niet kent en het maakt dat je even loskomt uit je omgeving. Perfect dus voor hoog-sensitieve personen. Laat de tv ’s avonds uit en lees een boek.

3. luister naar jezelf

Dit is misschien wel de lastigste. Laatst was ik op een verjaardag waar het erg gezellig was, er waren vrienden, er was lekker eten, en ik wilde nog niet naar huis. Ergens in mijn achterhoofd was wel een stemmetje dat me zei dat ik even tijd voor mezelf moest nemen, maar ik negeerde het. En ergens op een punt in de avond, nadat ik al veel te lang was blijven plakken, werd het me ineens teveel. Ik was in gesprek maar ik wist niet hoe gauw ik weg moest komen. Ik moest mijn tranen wegslikken, nam gauw afscheid en ging weg, maar ik had thuis vervolgens de hele avond nodig om bij te komen. Dat gebeurt dus. Voor hen die niet bekend zijn met hooggevoeligheid klinkt dit misschien extreem, maar dat is het niet. Het betekent gewoon dat mijn grenzen ergens anders liggen dan die van jou. Luister naar jezelf, hooggevoelig of niet.

4. uit je hoofd, in je lichaam

Natuurlijk weet je allang dat bewegen goed voor je is. Je wordt er niet allen fysiek beter van, het helpt je ook om hart en hoofd bij elkaar te brengen. Een wandeling in de natuur is vaak al voldoende om de spanning weg te nemen. Uit je hoofd, in balans.

Klinkt dit bekend? Wat doe jij om de rust te bewaren? Ik ben heel nieuwsgierig!

P.S. Je kunt nog tot donderdagnacht meedoen met de winactie!

335-w750

3 Responses

  1. Stil geworden na het lezen van je blog. Herkenbaar, die hoog-sensitief eigenschappen…

  2. Elsa schreef:

    Zo ontzettend herkenbaar stuk! Ik heb een kleine van anderhalf rondlopen en ben nu 6 maanden zwanger van de tweede. Ik merk dat het me ook soms teveel word qua prikkels en probeer hier een weg in te vinden..

Geef een reactie