mijn lijf is fantastisch

Ik was altijd zo’n 10 kg zwaarder. Gek genoeg ben ik na mijn beide zwangerschappen alleen maar afgevallen. Ik was vreselijk benauwd dat ik zou aankomen, maar dat is gelukkig niet gebeurd. En ik weet niet of het nou door het gewicht komt of door het feit dat mijn lijf twee gezonde en geweldige jongetjes heeft voortgebracht, maar ik zit nu lekkerder in mijn vel dan ooit tevoren.

mijn lijf is fantastischmijn lijf is fantastischmijn lijf is fantastisch

Als ik in de spiegel kijk, zie ik echter nog precies dezelfde persoon als die ik 10 jaar geleden was, met precies hetzelfde figuur. Die 10 kg verschil zie ik niet. Maar ik zie bijvoorbeeld wel die buik. De buik die 2 kleine jongetjes heeft beschermd en gekoesterd. De buik die niet echt lekker toont in mijn favoriete shirtjes.

Ik ben niet onzeker over mijn lijf, ik ben er eigenlijk wel gelukkig mee. Maar toch merk ik dat ik automatisch mijn buik inhoud. En ik ben verre van alleen. Om mij heen hoor ik regelmatig opmerkingen over extra kilo’s, nieuwe diëten, wijntjes die niet meer mogen, of stiekem dan nog eentje maar dan morgen wel een extra rondje hardlopen. Ik word al moe als ik er naar luister. En verdrietig. Want dit is toch niet de manier?

Ik heb geleerd dat er 2 vormen zijn van lekker in je vel zitten. De uiterlijke vorm, de vorm van in je broek passen, je streefgewicht halen, van diëten, van vooral heel weinig mogen. De vorm waarin lekker in je vel zitten wordt bepaald door je spiegelbeeld.

De tweede vorm is er juist één van mogen, van genieten, en van stilstaan bij de fantastische mogelijkheden en krachten van je lijf. Het is de vorm waarbij lekker in je vel zitten wordt bepaald door hoe goed je zorgt voor je lijf. Goed eten, naar de sauna en je laten masseren door je lief… dat zorgt er onder andere voor dat ik lekker in mijn vel zit.

Cliché misschien, maar hoe ouder ik word, hoe meer ik ga voor die tweede vorm van lekker in mijn vel zitten. Ik ben niet ongevoelig voor de spiegel, ik benadruk de punten waar ik blij mee ben en camoufleer de rest een beetje, maar ik weiger mijn leven te laten bepalen door een continu gevecht met de weegschaal. En hoe lekkerder ik me voel, hoe beter ik geneigd ben voor mezelf te zorgen.

En jij? Zit jij lekker in je vel?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie