fietsen tegen ALS

Vandaag, 30 mei, wordt de Tour du ALS gereden in Frankrijk. Deelnemers fietsen de Mont Ventoux op om geld bij elkaar te halen voor onderzoek naar de oorzaak van de ziekte ALS.

fietsen tegen als

ALS is een aandoening van het zenuwstelsel die ervoor zorgt dat signalen vanuit de hersenen niet meer bij de spieren aankomen. De spieren verzwakken tot je uiteindelijk niets meer op eigen kracht kunt. Als de ademhalingsspieren het opgeven, sterft de patiënt door zuurstofgebrek. Gemiddeld heb je na de diagnose nog zo’n 3 tot 5 jaar te leven.

Bij mijn oom Klaas werd in augustus 2012 de diagnose gesteld. In juli 2013 overleed hij, nadat de ziekte in sneltreinvaart al zijn spierfuncties had uitgeschakeld. Gemiddeld 3 tot 5 jaar betekent kennelijk in sommige gevallen nog geen jaar.

Er bestaat vooralsnog geen behandeling of medicijn, en de oorzaak van ALS is onbekend. Er is dus nog veel onderzoek nodig om deze slopende ziekte de wereld uit te helpen.

Mijn vader en broertje fietsen vandaag mee in de Tour du ALS. Zij zullen 3 x de Mont Ventoux omhoog klimmen. Ik ben supertrots op ze en ik vind het fantastisch dat zij zich hiervoor inzetten. Als jij ze ook wilt steunen, kun je hier doneren. Elke euro is welkom!

Dankjewel voor je aandacht!

You may also like...

2 Responses

  1. Marleen schreef:

    Wat goed dat ze meerijden! ALS is vreselijk.

Geef een reactie