mama’s kunnen zich niet ziek melden

Zo’n 2 weken geleden waren mijn kinderen ineens verkouden. Zo´n vervelend hoestje, ergens opgepikt ongetwijfeld, en zo´n eeuwige drup aan de neus die bij kinderen altijd schattiger lijkt dan bij volwassenen. Als mijn kinderen verkouden zijn, weet ik alvast dat ik binnen no-time ook aan het hoesten ben. Het vervelende is alleen dat de verkoudheid bij mijn kinderen binnen een dag of 3 wel over is, maar diezelfde verkoudheid leidt bij mij tot zo’n ellendige semi-griep die 3 weken aanhoudt. Dat hoop ik tenminste, want ik zit momenteel in week 3 en ik ben er wel weer klaar mee.

Als ik ziek ben, wil ik liefst toch nog steeds dat mijn mama me komt verzorgen. Met een dekentje op de bank, bekers warme anijsmelk en beschuitpap, en eindeloos Mrs. Doubtfire in de videospeler (ja, kinderen, een videospeler). Zo ging dat vroeger, en ik moet eerlijk bekennen dat dat de beste manier is om ziek te zijn. Natuurlijk gebeurt dat nooit meer zo, want ik ben inmiddels oud genoeg om mijn eigen anijsmelk te maken, en bovendien woont mijn moeder aan de andere kant van het land. Het nadeel van oud genoeg zijn is echter dat je het dus ook gewoon zelf móet doen. Was ik vrijgezel en kinderloos, dan was ik misschien (ja, ook op mijn 31e) nog wel voor een weekje bij mijn ouders gaan logeren.

orchidee

Als je niet alleen maar iemands kind bent, maar ook iemands ouder, kun je je helaas niet meer zo ongegeneerd laten verzorgen. Zelfs niet als je ziek bent. Ook als je te ellendig bent om zelfs maar een hap te eten, moeten de kinderen nog steeds aangekleed, verschoond, een boterhammetje voor hun neus en een aai over de bol. En hoe zorgzaam onze oudste ook is, een kusje op mijn hoofd maakt me helaas niet beter. Mama’s kunnen zich niet ziek melden.

Op dit soort dagen kan ik soms vreselijk jaloers zijn op mijn man: als hij ziek is, blijf hij een dag thuis, in bed, om uit te rusten en beter te worden. Ik ben er om hem hete thee te brengen of een aspirientje, en verder mag hij gewoon de hele dag in bed liggen. Als thuiswerkmama kan ik niet een dagje op bed gaan liggen. Natuurlijk, als het zonnetje schijnt, kan ik lekker buiten gaan zitten terwijl manlief op kantoor zit. Eerlijk is eerlijk, er zijn een hoop voordelen. Maar ja, soms dus ook nadelen.

Dus ik hoest lekker verder, terwijl ik voor mezelf maar eens een beker warme anijsmelk ga maken.

En jij? Wat doe jij als je ziek bent?

Geef een reactie