recycle / upcycle: lege wasmiddelflessen

Dit is deel 3  in de achtdelige serie recycle / upcycle waarin we elke week ideeën geven om iets leuks te maken van voorwerpen die je anders maar zou weggooien. Heb je de vorige twee delen gemist? Deel 1 ging over eierdozen en deel 2 ging over lege jampotjes. Deze week kijken we naar leuke dingen die je samen met je kids kunt doen met lege wasmiddelflessen.

Als je kinderen hebt, heb je ook geen gebrek aan was, dus die wasmiddelflessen zullen zich gauw genoeg opstapelen. Afhankelijk van de vorm en de grootte van de fles, kun je er verschillende dingen mee doen. Wel goed opletten, want wasmiddelflessen zijn kennelijk minder uitnodigend of kindvriendelijk dan een aantal van de andere materialen: het is vrij lastig om makkelijke en leuke ideeën te vinden. Een lege wasmiddelfles wordt meestal hergebruikt als bijvoorbeeld vaas of alleshouder. De truc is dan natuurlijk om de fles zo mooi mogelijk te versieren, en daar komen je kids om de hoek kijken.

Let op! Zorg dat de flessen goed leeg, schoon en droog zijn! Als je een fles open moet knippen of snijden, doe dit dan zelf en pas op voor scherpe randjes. Veiligheid voorop!

Een lege fles maakt een eenvoudige en goedkope vaas. Zet een paar flessen bij elkaar en steek in elke fles een bloem. Hartstikke hip!

In de zomer kunnen je kids de flessen (al dan niet opengeknipt) gebruiken als schep voor zand of water.

Making castles!Creative Commons License Iain Farrell via Compfight

Als de fles en de opening breed genoeg zijn (eventueel openknippen) kun je de flessen als soort emmertje (laten) gebruiken. Prima om de kinderen zelf hun speelgoed naar bijvoorbeeld het strand te laten dragen.

Door gaatjes in de dop te maken, heb je een eenvoudige gieter om de planten water te (laten) geven, of als je het echt professioneel wilt aanpakken, bestel je deze.

Dubbel verantwoord bezig: maak van een lege fles een spaarpot en leer je kinderen iets over geld. (Let op! Alleen geschikt voor de echte knutselaar! ;)

Extra ecologisch verantwoord: maak voortaan je eigen schoonmaakmiddelen van ingrediënten als baking soda, azijn en citroensap en bewaar je mengsels in een lege fles.

Een paar suggesties voor het versieren van de flessen:

  • verven! Alle kleuren van de regenboog of juist lekker basic, maar net wat jij leuk vindt.
  • Bind (kleurige) wol om een fles heen. De fles eerst goed inlijmen en daar overheen met wol omwikkelen.
  • beplakken met papier, vilt of foam.
  • teken patronen op de fles met een marker. Haal je inspiratie uit een willekeurig woonblad of de Ikea catalogus.

Veel plezier met de tips van deze week! Heb jij nog leuke ideeën? Deel ze in de comments!

Volgende week in deze serie: wat kun je allemaal doen met wc-rollen?

 

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. RIC schreef:

    Je kunt ze ook met mozaïek steentjes beplakken en
    de deksel in bijpassende kleur schilderen.

  1. 28 oktober 2014

    […] met je afval om te gaan. Deel 1 ging over eierdozen. Deel 2 ging over jampotten. Deel 3 ging over wasmiddelflessen. Deel 4 ging over […]

  2. 16 april 2015

    […] wel voorhanden hebt. Deel 1 ging over eierdozen. Deel 2 ging over jampotten. Deel 3 ging over wasmiddelflessen. Deel 4 ging over wc-rollen. Deel 5 ging over blikken. Deel 6 ging over […]

Geef een reactie